Jonsered it was

Yes, idag tog vi tåget till Jonsered och fick världens mest idylliska sommardag. Vi låg och solade vid en avlägsen strömmande å dit en av byborna (Kalle-Olle) fört oss. Och det var precis Näckens bäck. Alldedes lummig med nedhängande grenar och porlandes över runda stenar. Så härligt, så varmt, så perfekt och så mycket solsting nu.


På räls i närheten

När jag och min far var ute och övningskörde häromdagen tog vi vägen genom Jonsered, klockan var väl sisådär halv elva och solen höll precis på att plocka ner sina sista strålar, det lyste  rött i det lummiga gröna bland de snirkliga vägarna. Fick liksom överklassområdet och alla superfeta miljonvillor att bli en oskyldig idyll alldedes nära min hemstad, en idyll jag aldrig förut upptäckt. Sjön Aspen bredde ut sig mellan trädtopparna när man snirklade sig ner för berget och glänste alldedes stilla (oh ja, jag vet att texten är pretantiös) men det var så pretantiöst vackert och löjeväckande att det ligger så nära. I vilket fall är det en plats värd att besöka för närmare titt har jag bestämt mig för. Tåget går dit - alltså finns det planer på att jag och Alice kommer dit - inom en snar framtid. Jonsered - du är fin!/C

Skofrågan

Och så har vi kommit till problemet med stort P. Skor. Man kommer inte långt om man ger sig ut i ett par platta skor en dag på stan, alltså ska man inte ha platta skor 16 dagar i Europa. Därför har jag ägnat mycket tankeverksamhet hur jag skall lyckas förena bra, bekväma, kvalitét skor med snygga skor och noll pengar. En tankeverksamhet som har resulterat i noll svar.

Peterskyrkan

Eftersom att jag har kultur som inriktning så har jag under årets gång stött på mängder med kulturella underverk. Peterskyrkan i Rom är ett av dem, och ett måste på besöktslistan.

Peterskyrkan ligger i Vatikanstaten och är huvudkyrkan för katolicismen. Den är uppkallad efter aposteln Petrus, som under 64 f.Kr var en mycket betydelsefull martyr, och som tros vara begravd på denna plats.
Eftersom att de är en så betydelsefull byggnad har det vart mycket diskussioner om hur den skulle se ut. Bygget påbörjades 1506, men det dröjde 120 år innan den blev klar, 1626.
Många kända arkitekter har bidragit till bygget av kyrkan, däribland Bramante, Rafael och Michelangelo.

Inuti kyrkan finns Berninis högaltare, och där är det bara påven som får lov att stå och celebrera högmässan.
Här finns även ett av Michelangelos största mästerverk, Pietà, en skulptur som föreställer Jungfru Maria med den döde Jesus i sitt knä. Den är gjord i marmor, men ser så verklig ut att de lika gärna hade kunnat blivit förvandlade till sten. En annan välkänd kvinna är Drottning Kristina som ligger begravd under kyrkan.
Byggnaden är inte bara en kyrka, utan även ett slags konstmuseeum, med sin välgjorda inredning, skulpturer, stuckaturer och mosaiker.
Tydligen ska det i korsmitten av kyrkan förvaras dyrbara reliker, bland annat en del av Kristi kors.

image47
Peterskyrkan

image48
Interiören

image49
Pietà

Alice

Solskydd

Något som jag saknar redan nu i min trädgård är just solskydd och till min lycka presenterade GP en stor solskyddsguide nu i dagarna och listade bästa solskyddet för barn, och jag är väl ett barn? Eller åtminstone var jag det för bara en månad sedan, så det borde ju funka ändå - fastän jag blivit så skrämmande gammal (vuxen!) Ännu en produkt på min inköpslista bland våtservetter och skoskavsplåster. Peace out in the sun/Cajsa
image45

Den nya generationen

Många historier och berättelser har man hört om tågluff. Jag har i alla fall det. Historier om folk som sover på hatthyllan, ja till och med gatan. Folk som försöker tjäna ihop slantar genom att sälja hemmagjorda smycken på Wiens gator och som blir arresterade. Folk som hamnar i knipa men tar det med en klackspark, klarar sig, och bara har flyt helt enkelt. Det var ungefär den visionen jag hade, när det först kom på tal om att tågluffa. Jag tänkte inte så ingående på de möjliga problem och konsekvenser man kan stöta på, utan såg det mest som ett äventyr. Men det är det ju också.
När jag pratar med äldre människor om min och Cajsas tågluff, som själva har vart ute och luffat, så tappar jag nästan hakan varje gång. Många av dem har satt sig på ett tåg helt själva och bara åkt. För mig låter det helt förbluffande, jag skulle inte ens tänka tanken på att ensam ta steget ut i vida världen, inte i dagens samhälle, och absolut inte som tjej.
Men det är tråkigt att bara tänka på de (potentiella) problemen. Jag har nog mest positiva tankar cirkulerandes i skallen. Hur roligt det ska bli att få lite användning för sitt B-språk som man ältat i skolan i 6 år nu, till ingen nytta förrän nu.
Att få stå på egna ben, planera själv, gå dit man vill gå. Att upptäcka världen, och skapa ditt egna perspektiv på saker och ting. Få lite livserfarenhet.

/Alice


ROMA - Hostel Alessandro

Hostel Alessandro Downtown heter placet där vi ska sova när vi är i Roma. Det ligger i samma kvarter som tågstationen il Termini. Mellan den 25 mars och den 30 maj bjuder de på pizza och pasta varje kväll så om man är sugen på att gratiskäka ska man boka in veckorna på våren.
image44
Priser:
 Double
With Bath
Double
Without Bath
4 Bed Dorm
With Bath
4 Bed Dorm
Without Bath
6 Bed Dorm
Without Bath
8 Bed Dorm
Without Bath
High Season 08
March 25 2008 -
November 2 2008
100.0070.00 35.00 30.00 25.00 24.00

image43
Vi kör på ett dubbelrum med delat badrum. Känns extra viktigt när vi är där nere i hettan att kunna gå hem till rummet och ta siesta. Dessutom finns det ett kök till förfogande där man kan laga sin mat, förträffligt! Jag drömmer om att gå till en liten butik och köpa färsk pasta, inhandla lite ruccula på marknaden och röra ner en krämig pesto, toppa med nötter och parmaskinka (eller bönor för mig då..) mumma!/Cajsa

www.bahn.de

Precis som våra första kommenterare redan påpekat så är den abslout bästa sidan för tågtidtabeller den tyska bahn.de. Den är bättre än både Västtrafik och Sj tillsammans och man kan söka bland iprincip alla stationer i hela europa. Ungefär hälften av alla biljetter går att köpa där - förutom vissa regionaltåg som det inte änns går att köpa biljett till - men det som inte går att ordna på hemsidan går alltid att ordna hos SJ i Centralhuset - det är grymt kul att gå dit och shoppa sin framtid. På bahn.de har jag lagt ner många timmar av min vakna tid de senaste veckorna. Värt! <3/Cajsa

image42

Cut for rail

Nu är mitt hår klippt - avklippt. Det är obehagligt och betydligt kortare än innan. Jag har liksom klippt av mitt livs första hårsvall (när jag var liten hade jag bara praktiska frisyrer som min mor klippte) och nu när jag äntligen fått ut lite längd så försvann det igen. Men det är så det måste bli. Hela mitt hår var ett levande bevis på klyvna hårtoppar. Ändå så känns det sorgligt och ångersfullt. Men jag intalar mig att detta var det enda rätta - det var ett måste inför sommarens slit och släng - eller?

Vernazza

Om jag skulle ta all den tid jag har lagt på att hitta sovplats i Vernazza så skulle jag säkerligen kunnat få betydligt bättre betyg på Litteraturhistoria-provet, att låta sig distraheras av något så mycket roligare än det är förödande när det gäller betygen (okej, riktigt så illa är det inte) men nästan. I vilket fall - jag vet inte hur många hotell & rum jag sållade bort i brist på pengar att betala deras överpriser och jag vet inte hur många som hade fullbokat de dagarna vi skall besöka Vernazza (23-25 Juni). Men tillslut fann jag mannen som räddade, inte bara vår budget, utan också räddade oss från att behöva sova på tågperrongen och vakna bland dammiga sandaler och skrikande tåg alldedes för tidigt och blivit av med halva vår packning typ (speciellt min kamera varit tråkig att förlora i en tjyvs händer) - Salvatore Biggi! Rummet som vi ska sova i kostar oss 70 euro per natt och det skulle inte förvåna mig om taket rasade ner över oss mitt i natten. Men det är beläget precis vid piren mitt i byn och vad jag har hört & läst skall ljudet från resturanten under sippra rakt in genom fönstret på kvällarna och om man stänger fönstret har man sig en privat bastu att försöka sova i. På något sätt besvärar det mig inte - det känns bra, som att anpassa sig till deras liv - utan aircondition och minibar./Cajsa
Läckerbithuset som vi ska bo i:
image331
Vernazza


No dreads

Nästa steg i förberdelser vad det gäller min del är klippning av hår. Eller rättare sagt avkapning av mina en decimeter långa shletna hårtoppar. Annars förmodar jag att resultatet av mitt hår kommer vara dreads när vi kommer hem, eller att det bara faller av. Funderar på en rak kant eller lite rufsigare med något kortare där bak och lite längre där fram - en jävligt lång page. Vad tror ni?

Avfärd

SHIT, SHIT, SHIT, SHIT!!
Nu är det bara 29 dagar kvar tills vi sätter oss med darrande ben på det första av tågen som ska ta oss genom några av Europas många hörn.
Resekassan är på gång, men det finns fortfarande tvivlande ångesttankar i bakhuvudet som undrar hur långt pengarna egentligen kommer räcka.
Tänk om vi blir fast halvvägs?
Tänk om vi blir rånade på allt vi äger?
Det finns så många hemska öden där ute i stora vida världen.
Men samtidigt känner man den pirrande, nyfikna känslan i magen.
Tre veckor ute i världen, helt på egna ben.
Med ungefär lika stor erfarenhet som två tamkatter ska vi tackla alla tänkbara hinder under resans gång.
HELT själva.
Hur ska det gå?


image41














































Förlåt för den dåliga bildkvaliten, men så är det med kartor hämtade på nätet.
Det här är i alla fall ungefär hur vår resväg kommer se ut.
/Alice

Berlinboende

I Berlin kommer vi nog bo på det ultimata vandrarhemmet. Det heter Eastern Comfort och är en BÅT! Hur coolt som helst!
Den ligger i Spree floden, brevid Oberbaum bron och bara tio meter ifrån East Side Gallery, den största efterlämningen av Berlinmuren.

   
East Side Gallery


Den ligger 10 minuters gångväg från Centralen och 5 minuter från centrum med buss.
Eastern Comfort har inte heller något utegångsförbud, är öppen dygnet runt, det finns trådlöst internet om du har egen dator, annars kan du bara betala 1 Euro för en halvtimme på nätet.
De erbjuder en frukostbuffé då man får proppa i sig hur mycket man vill för bara 4 Euro, cykeluthyrning, tvättservice och en sodamaskin!
Det grymmaste är rummen. Du kan antingen sova i hytter, 1:a klass, 2:a klass och 3:e klass. Om du är ute efter mer äventyr kan du även tälta på däck.
Priser:

1:a klass: 60-76 Euro
2:a klass: 46-72 Euro
3:e klass: 16 Euro
3:e klass tält: 12 Euro

Priserna varierar på antalet sängar. Lakan ingår inte i priset, men erbjuds till en kostnad på 5 Euro.
OBS! Priserna gäller per person.

image32

   

/Alice

Parisboende

Tänkte ta och presentera lite olika hostels vi ska på bo.
I Paris ska vi bo i ett enkelt och (förhoppningvis) mysigt litet vandrarhem i Montmartre som heter Le Montclair Hotel.
Det ska tydligen ligga väldigt nära Rue Lafayette om man vill lyxshoppa, eller Le Sacré-Coeur, om man vill uppleva lite kultur.
    
Le Sacré-Coeur           Rue Lafayette

Le Montclair har en reception som är öppen dygnet runt, det finns inga speciella tider vad det gäller utegång, frukosten ingår i priset, det finns ett kök där man kan laga sin egen mat, det finns ett rum där man kan bevara sitt bagage innan och efter in- och utcheckning, det finns internet och fax, det finns en hårtork och strykjärn, PLUS att bageri, tvätt, mataffär och postkontor ligger alldeles i närheten! Perfekt!

Sovsal kostar 24 Euro, privat dubbelrum med delat badrum 25 Euro, cch privat dubbelrum med dusch och toalett 31 Euro. OBS! Priserna gäller per person.

image27

  

/Alice

Telefonsamtal till Tjeckien

Efter ganska seriösa bokningsbekräftelser från våra olika hotell runtom  fick jag ett tamt svar från vår sovplats i Cesky Krumlov, Tjeckien. Jag mailade igen och bad om tydligare besked, men när inget mail kom på några dagar så ringde jag ner. Det är en ganska speciell känsla det där att ringa till någon långt borta i ett mystiskt och i mitt sinne ännu oplacerat land. Efter säkert 20 signaler svarade en man på tjeckiska, men när han hörde mig bytte han snabbt till en klockren engelska och förstörde min romantiserade bild av tjeckier med en spännande brytning. Nåväl, det blev inte mer säkrat på telefon, mer än ett muntligt "Ja, ni har ett rum hos oss." Okej, svarade jag och förväntade mig att han skulle vilja ha någon slags kontaktuppgift, men fick istället svaret:  "That's it."
 Skönt med enkla människor./C

Prag-Berlin 17 kr

Jag har gjort det igen och jag älskar det. Att få gå in på SJ:s kontor och trycka på utrikes-knappen för att köpa biljetter. Idag gjorde jag ett riktigt kap! PRAG -> BERLIN 17 kr per person.


Destinationsplan

Efter Rom kommer vi ta ett tåg till den lilla pittoreska staden Vernazza, som är belägen i nordvästra Italien, mittemellan Genova och Pisa.
Den är med på Världsarvslistan, och har därför inte rustats upp på VÄLDIGT länge, så alla byggnader ser sådär charmigt fallfärdiga ut.
I Vernazza ska vi strosa runt, bada, chilla och relaxa i två dagar, och beger oss därefter till Cesky Krumlov, som också är med på Världsarvslistan.
Det är en liten by fullsmockad med kultur, och den omges av skyhöga berg och vilda forsar.
Vad jag har uppfattat det som är den ungefär lika stor som Slottskogen, och fullproppad med trälador, Renaissansbyggnader och gotiska kyrkor. Ett av Tjeckiens största slott finns även där, bara tre minuters promenad från vårt vandrarhem. 
I Cesky Krumlov ligger även ett av Tjeckiens största bryggerier, som är öppet för besökare. En ganska lockande attraktion måste jag säga. 
/Alice


VERNAZZA

image20 
image21
image22


CESKY KRUMLOV

image23
image24
image25
 

Tjeckien

Det var fredag, det var sommarkväll, det var planeringsdax!
Vi samlade oss och läste guideböcker på en röd filt vid tjärnet. Och just denna fredagskväll var kvällen för ett beslut om Destination-Tjeckien. Vår plan var att besöka hufudstaden - Prag. En plan som snabbt suddades ut från kartan efter varningar ur både guideböcker och skolkamrater då kvällarna sägs vara fyllda av både rånare och horor i klungor. Nej, det lät inte bra, så vi lät blickarna kastas ut på landsbygden och de klistrades snabbt fast vid den lilla gammalmodiga staden Cesky Krumlov med placering i södra Tjeckien. Så snart som solen gått ner anföll myggorna och kylan, så vi begav oss hem för bokning av sovplats. Hotellet som kommer att bli utsatt av vår våldgästning är Hostel99, ett place där man sover i hårda sängar med bjälkar över huvudet.
image16
image17

Cesky Krumlov

Pillerburk

Idag har jag upplevt värme för första gången sedan förra året. Dessutom lider jag av en sjukdom, någon slags feberfrossa och förkylning. Denna obehagliga upplevelse av att ligga i sin övehettade kropp i ett överhettat rum en överhettad majdag har fått mig att inse hur viktig en medicinväska kan komma att bli under vår resa. Man glömmer liksom av hur värmen kan döda allt levande i kroppen när man i kalla Sverige bara blindt och desperat längtar bort. Men idag har jag iallafall fått mig en påminnelse. Alltså blir medecinväskan och pillerburkarna ett måste på resan. Jag tänker mig ett innehåll bestående av: smärttstillande, plåster, jodlösning för diverse halsinfektioner, ingefära och det fetaste solskyddet världen har att erbjuda. /C


Tågluffen spikad

9 APRIL 2008
Jag ramlade med longboarden idag. Skulle över en trottoarkant vid ett övergångsställe och tog ordentligt med fart men brädan stannade tvärt och jag flög över asfalten. Egentligen gjorde det inte så ont som det borde gjort, det värsta var att det är så förbannat pinsamt att klanta sig inför andra människor, för att inte tala om alla stadsjeepar i allén som köar för görnt ljus och istället får se mig flyga två meter och landa pladask på asfalten.

Sedan haltade jag in på SJ:s information för att skaffa mig lite inspiration om min och alices tågluff. Tanten i kassan langade snabbt upp hela resvägen från Göteborg via Paris och sedan till Rom (vår första del av resan) och berättade om fotbolls-EM, sa att jag måste boka snart osv. Okej, tänkte jag och innan jag visste ordet av så hade jag bokat och betalt 8 tågbiljetter. Tillåt mig använda den pretantiösa beskrivningen: LYCKA!

We are going south

image3
Almenackan visar nu exakt en månad och en vecka till avfärden. Då en fullpackad ryggsäck och en minimal budget skall ta oss genom europas stora och små pärlor och smultronställen. Uppladdningen består av en dröm om att upptäcka mer än vardagen i Göteborg och mycket kneg för att få ihop en existerande resekassa.
Såhär ser planen ut: Måndagen den 16 juni avgår tåget från Göteborgs central som tar oss till Hamburg för en bensträckare på sisådär fem timmar. När mörkret faller kryper vi ner i en fullproppad sovvagn till Paris.  Antagligen med fyra svettiga, halvfeta tyska män eller beniga franska monsieurs som förvandlar vår kupé till ett rökrum. Väl framme i Paris spenderas en natt och två dagar innan det är dags att hoppa på nästa nattåg. Denna gång med Rom som destination. Resterande resplan presenteras inom kort.
Detta är er inblick i vårt äventyr!

RSS 2.0