Avfärd

SHIT, SHIT, SHIT, SHIT!!
Nu är det bara 29 dagar kvar tills vi sätter oss med darrande ben på det första av tågen som ska ta oss genom några av Europas många hörn.
Resekassan är på gång, men det finns fortfarande tvivlande ångesttankar i bakhuvudet som undrar hur långt pengarna egentligen kommer räcka.
Tänk om vi blir fast halvvägs?
Tänk om vi blir rånade på allt vi äger?
Det finns så många hemska öden där ute i stora vida världen.
Men samtidigt känner man den pirrande, nyfikna känslan i magen.
Tre veckor ute i världen, helt på egna ben.
Med ungefär lika stor erfarenhet som två tamkatter ska vi tackla alla tänkbara hinder under resans gång.
HELT själva.
Hur ska det gå?


image41














































Förlåt för den dåliga bildkvaliten, men så är det med kartor hämtade på nätet.
Det här är i alla fall ungefär hur vår resväg kommer se ut.
/Alice

Kommentarer
Postat av: carl

Det kommer säkert gå hemskt bra. Likafullt är min egen erfarenhet att det roligaste med att tågluffa är allt det man inte planerar. Vill man vara extremt välplanerad köper man Thomas Cooks tågtidtabell med alla tåg och båtar i Europa, kostar 15-25 Euro men är lätt värd pengarna - fast man klarar sig utan också. Inte helt lättläst vid en första anblick. Men hittar väldigt bra tåg och förbindelser. Å andra sidan blir det ju mer intressanta erfarenheter när allt inte går som på... (oundviklig vits). Det var ju när vi inte hittade rätt utan fick lifta med en fransk farfar och hans aggressivt sexuella hankönade hund som det blev riktigt intressant.

Kom faktiskt hem från Italien idag - och var en dag på resan i just Vernazza. Väldigt fint och pittoreskt, men just detta är förstås det som gör att man inte får ha byn så mycket för sig själv. På gott och ont alltså. Vykort. Busslaster. Kameror.

Rekommenderas: Trofie con pesto genovese. God ligurisk pasta som serveras med den för trakten unika peston (nej den smakar inte som här i Sverige) och potatis och gröna bönor. Strålande! Och sen ska man äta Panzotti med nötsalsa. Varm foccacia direkt från ugnen i de lokala bagerierna är helt fantastiskt. Sen Gelato, gelato gelato.

Buon Viaggio

2008-05-19 @ 18:57:18
Postat av: Erik

Jäpp! Håller med! Försök att inte planera för mycket även om det lätt kan bli så.

När jag har rest så har jag inte använt mig av thomas cook boken utan www.db.de (finns på engelska) Tysk tågsida som har absolut alla tågtabeller i hela europa. Åkte på riktigt aviga ställen som ukraina men den funkade alltid.

Sen är ju bästa hostel-sidan www.bugeurope.com

NI kommer ha the time of your life! Försök hålla er kalla bara och att inte snåla för mycket.
Jag menar varför åka till italien och käka knorrsoppa uppvärmd på primuskök!

Ni har valt en rätt dyr res-rutt. Italien, Frankrike, Amstedam etc. Jag är ett big fan av östeuropa och där räcker pengarna mycket längre. Polen, tjeckien, kroatien, är alla riktigt kul länder.
Medans Paris och Florens är städer som är bättre att besöka när man har mycket deg på fickan så man kan uppleva allt stan har att erbjuda.

Klart ni skulle kunna klara er på 10 000 kr men jag skulle försökt få med mig lite mer. Men det är klart man kan resa billigt.
Men jag har sett allt för många backpackers sitta och säga att dom levt på gröt i en månad...

prioriteringar... Ha det fantastiskt!

2008-05-20 @ 12:25:02
Postat av: Cajsa

Erik, faktum är att vi skall besöka Öst. Cesky Krumlov - En pittoresk stad i Tjeckien, en stad där vi skall vältra oss i billig valuta. Men jag håller med dig. Paris - Rom - Berlin. Det är inga billiga resmål, men vi har iallafall lyckats ordna så att 2 av 5 resmål blir något annat än storstadsliv. Men som sagt - det är vår första tågluff och det är svårt att finna europas minsta hörn - trots att jag har ägnat åtskilliga timmar med näsan djupt i ett tiotal böcker. Min vän, 10 000 låter som honung i min plånbok, men att få lägga sig i ett eget rum efter timmar på ett tåg eller i en stad är guld värt. En och annan natt i sovsal blir det trots allt, men prisskillnaden är inte så brutal, jag betalar hellre lite extra för en lugn stund. Vad det gäller mat så ska vi självklart uppleva matkulturen även om de flesta av måltiderna blir baserade på inköp från supermarkets. Och ärligt talat så gör det inte så mycket när vi befinner oss i Tyskland iaf.

2008-05-20 @ 15:11:21
URL: http://tagluffarna.blogg.se
Postat av: Cajsa

Carl! Vad härligt att du också låtit dina ben föra dig till Vernazza, jag som än så länge bara sett byn på bild är brutalt förälskad och min längtan är obeskrivlig. Dina tips är lockande och jag hoppas att våran budget kan erbjuda åtminstone ett mål mat i Vernazza, resten lär vi få tillaga på heta klippor... utan diverse gasolkök. Min fällkniv blir mitt enda tillagningsverktyg.

2008-05-20 @ 15:13:03
URL: http://tagluffarna.blogg.se
Postat av: carl

Pastarätterna i Italien räknas ju som "primi piatti" (reservation för eventuella stavfel, jag kan INTE italienska) dvs som lite halvstora förrätter. Kostar ca 8-12 Euro där jag var.

Klart man kan laga trofie på gasolkök! (Vi gjorde det hemma också). I livsmedelsaffär: handla en påse färsk trofie (ser ut som små tvinnade snoddar), några potatisar, och gröna bönor (haricot vertes). Peston är nog bäst om man kan hitta en burk hemmagjord i lokal deli.

Recept: Koka den grovt tärnade potatisen. Med lagom många minuter kvar (tills potatisen är mjuk men inte sönder, dvs synkat med pastans angivna koktid) släng i pastan, och med 1-2 minuter kvar släng i bönorna ( i tre centimeterslängder). Häll av vattnet - rör i peston. Måste funka utmärkt på klipporna!

Byarna i Cinque Terre är verkligen jättefina. Landskapet otroligt, brant stupande ner i havet, små vikar. Otroligt vackra promenaden Via dell'Amore mellan de två sydligaste byarna (har glömt deras namn) kostade tyvärr 5 euro i inträde eftersom det är en nationalpark. Inget för den höjdrädde.

Italiensk streetfood är överlag fantastiskt. Man kan leva på foccaccia hela tiden. Och glass!!!

/C

2008-05-21 @ 11:50:48
Postat av: carl

För övrigt delar jag Eriks åsikter om Deutsche Bahns förträfflighet när det gäller tågsidan. Tror nästan att den skulle kunna slå SJ:s sida när det gäller tåg i Sverige. Men när man sitter på tåget eller ska genomföra snabba byten någonstans så kan det vara lättare med en katalog. Å andra sidan är det kanske just katalogen som är fienden - dvs som gör en alldeles för välplanerad./C

2008-05-21 @ 11:52:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0